Thursday, April 4, 2013

Diari : Sekitar LIMA' 13


LIMA' 13 di Langkawi

Sebenarnya saya memang dari kecil minat dengan bidang ketenteraan dan juga bidang persenjataan. Saya masih ingat sewaktu saya tingkatan 5 di Maktab Mahmud saya menyimpan koleksi Majalah Prajurit dan Tempur. Berkilo-kilo beratnya. Memang banyak.

Namun setelah saya dapati majalah jenis ini makin susah didapatkan di kedai-kedai buku, saya berhenti seketika. Namun buku-buku lama masih dalam simpanan.

Atas dasar kesibukan belajar dan lain-lain, saya berhenti membeli buku-buku sebegini.

Tetapi, minat masih ada. Sebut sahaja game komputer Battlefield 2, Call of Duty, Sniper elite, Tom Clancy , dan segala game first person shooter , semua di'belasah'.

Jangan sebut game paling terkenal yang kini telah menjadi classic, CS (Counter Strike) . Pernah juga banyak kali kami mengadakan pertandingan CS secara berjemaah sampai lewat malam.

Best, biasalah orang muda. Janji solat dan tahu berhenti apabila perlu.

Berbalik kepada LIMA 2013, semua ini berlaku secara tiba-tiba.

Bermula dengan PM dengan sahabat baik saya di 'Fesbuk' sehari sebelum itu, kami bertekad mahu ke sana.

Cabaran

Abang saya merupakan salah seorang yang bekerja part time sebagai memandu pelancong di Langkawi, jadi dia memang sangat berpengalaman.

Taiko.

"hampa(kamu semua) kena beli tiket awal sehari, sebab memang nanti orang penuh" Nasihatnya ikhlas.

Namun atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan , kami semua tak mampu berbuat demikian.

Hasilnya, pada pagi hari jam 7.00 pagi kami tiba ke sana, orang ramai sudah berpusu-pusu. Bayangkan , tiket terawal yang kami dapat adalah pada pukul 10.30 pagi.

Jadi tiada pilihan selain menunggu.

Sempatlah menjamah sarapan pagi terbaik di dunia iaitu roti canai dan secawan tea tarik. Oh dunia!

Setelah berjalan-jalan dan membuang masa, jam menunjukkan pukul 10.30 pagi, kami bergerak ke jeti.

Menunggu.

Menunggu.

Jumpa soket kosong, cas henset dulu . (gelak jahat)

Menunggu lagi.

Pengumuman, ..... Bukan feri kami

Tunggu

"kalau feri tak sampai lagi hingga pukul 12 tgh hari, aku balik terus! tengok wayang lagi baik!" sahabat baikku , Arif nekad.

Bayangkan kami menunggu sejak pukul 7.00 pagi hingga 11.30 pagi

Bapak lama! Mat Lutfi

Pendekkan cerita, jam 11.59 pagi kami bertolak.

Hampir-hampir (nafas lega)

Pulau

Setibanya di Pulau Langkawi, perjalanan cabaran kami baru sahaja bermula.

Saya berjalan cepat (bukan lari) mencari kaunter tiket untuk pulang.

Padahal baru sahaja tiba. Itupun sudah panjang barisan manusia menunggu. Kami berbuat begitu kerana tahu manusia hari itu memang ramai. Kami tidak bercadang untuk bermalam di sana. Tambahan pula kereta sahabat saya diparkir di tempat terbuka. Kereta baru, tak mungkin dibiarkan bermalam bersendirian .

Tiket balik jam 7 ptg. Selesai satu perkara.

Seterusnya kami melihat peta, mahu ke mana? Jet atau Bot atau dua-dua?

Pendekkan cerita, kami ke satu hotel yang berdasarkan maklumat daripada laman rasmi LIMA ,LIMA ada menyediakan shuttle bus setiap 15 min.

Peta yang berada dalam telifon pintar saya

Berjalan kaki ke sana.

Namun Allah menguji kami, hampa! bas terakhir telah bergerak pukul 11 pagi tadi. terlepas sudah.

Jadi kami berjalan kaki pulang ke arah jeti. Kali ini bertekad untuk dapatkan teksi.

Kebetulan setelah beberapa ketika berjalan ada sebuah teksi lalu dan itulah perjalanan kami (our ride)

Sampai ke Awana

Maka buat pertama kali wajah kami agak ceria.

"akhirnya!" hati bersuara.

Biar gambar berbicara








Pulang

Pulang juga bagi saya adalah epic dan puncak perjalanan kami ke Langkawi kali ini.

Akibat jalan jem (ingat KL sahaja yang jem? Langkawi pun sama ) kami mungkin lewat.

Lewat daripada jam 7 ptg.

Terlepas feri terakhir.

"pak cik rasa, kalau ikut jalan macam nih, hampa memang terlepas feri la" Pemandu teksi kami bersuara. Ikhlas bunyinya.

"kalau susah sangat pak cik, tinggalkan kami di tepi jalan dan kami akan berjalan kaki" saya memberi cadangan sebelum itu.

Semua senyap.

Sampai satu simpang yang jam, pemandu kami bersuara.

"pak cik rasa macam ini, pak cik tinggalkan hampa semua kat tepi sana, lepas tu hampa boleh jalan laju ikut tepi pantai tu, hujung sana jeti, kalau keadaan macam ini memang hampa tak sempat"

"ok pak cik, hantar kami ke sana" Nekad lagi

Run For Your Feri

Apabila kami bayar sahaja tambang teksi yang sudah dikurangkan atas jem dan separuh jalan. Kami mula melangkah.

Mula-mula berjalan laju.

Kemuadian berlari.

Berlari-berlari anak.

Peluh tak dikisahkan, letih hanya pada kaki bukan mentel, kaki sakit dibiuskan saja.

Asalkan sampai.

Tetapi Alhamdulillah pemandangan di pantai itu cantik, sempat snap beberapa gambar.


nampak tak muka letih? 
Dan akhirnya kami sampai.

Tepat.

Pulang

Pulang juga ada drama, feri sudah sampai awal di jeti, tetapi lambat pula dibenarkan turun. Sangat menguji kesabaran.

Waktu itu baru kami teringat yang makanan yang kami makan hanyalah roti canai pagi tadi dan beberapa nugget di Langkawi.

Maka setelah solat jamak Ta'khir kami pun bergegas mencari makan.

Pulangnya di rumah, buka FB, rupanya result exam baru sahaja diumumkan. Ramai yang mahu hubungi saya tetapi saya outstation. Kelakar!

Alhamdulillah cemerlang, boleh usaha lagi.

Moral of my Story

Sebelum balik, kami sempat berseloroh,

"ingat senang ka? ini semua tarbiah direct daripada Allah" Arif berkata.

"ya benar, Sabar. Allah bersama orang-orang yang sabar" Sambung saya

Si Azam hanya tersengih.

Terima kasih semua.

Until next time

Salam











2 17 ulasan:

Fynaz Shamz said...

wahh .. beznya p sana .. kepenatan yg berbaloi :)

khaliFah_maahad said...

InsyaAllah,

Jauh berjalan, luas pengalaman

luas juga rezeki insyaAllah

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.