Wednesday, December 26, 2012

Doktor kain pelikat

Buat para pelajar, mendapat cuti adalah satu nikmat yang besar. Dapat melarikan diri merehatkan diri daripada kuliah yang panjang daripada pagi hingga ke petang, dapat membuang masa dengan berfaedah, dan yang paling penting, dapat pulang ke kampung.

Ada juga yang cuti mereka begitu panjang sehingga dapat bekerja sambilan dan ada juga yang meneruskan perjuangan ke program sana sini. Saya tabik anda!

Namun, bagi yang berada dalam bidang perubatan ini, cuti 3 minggu sudah cukup panjang. Setakat sekarang, tak pernah lagi mendapat cuti melebihi 3 minggu. Biasalah, cubaan.

Pendekkan cerita. Saya dan keluarga terchenta saya pulang ke kampung nenek saya. Dan sempatlah saya jumpa adik-adik sepupu saya yang masih kecil dan di tahap kanak-kanak ribena. Ok, yang ini best! kerana petang itu kami sempat bermain bola AKA futsal di halaman rumah tok saya yang ibarat tepi pantai, (berpasir, sebab di Balik Pulau)

Dan kami bermain dengan jayanya. Kalah budak-budak sekolah. Bukan selalu.

Tiba-tiba, Pak Lang saya menyapa daripada jauh,

"ish! kalau doktor masuk bilik bedah pakai kain pelikat, habis semua pakat-pakat lari la!" sambil tersenyum.

Ya, saya main bola sambil pakai kain pelikat!




Kisah Kain Pelikat

Sempat juga Mak Chaq saya menyakat, isu kain pelikat lagi.

jadi saya pun ceritalah. "kat U pun selalu pakai kain pi kedai. Ada kawan siap pergi tengok wayang pakai kain pelikat. rilek ja."

"Ye ka?" Hairan mungkin.

"apa nak malu, orang lain tak cukup kain rilek ja pakai macam tu, kita ni pakai kain siap tutup aurat tak kacau sapa pun" sambil tersengih.

Serta merta, riak wajah Mak Chaq saya berubah.

"Betul jugak! depa tak cukup kain. Kita cukup kain, siap boleh bagi sedekah lagi"

Ketawa besar.

Kain Pelikat lagi

Sebentar tadi, saya membuang masa dengan berfaedah (baca: spend time) membelek-belek facebook. Dan saya jumpa kisah menarik berkaitan kain pelikat. ini quote dan gambarnya.




Jumpa Melayu sejati di Scotland...

Sebaik sahaja masuk waktu subuh, saya bergegas ke masjid yang berdekatan dengan 'Youth Hostel' yang ditumpangi oleh kira-kira 160 mahasiswa Malaysia yang menyertai Jalinan Ukhuwah Musim Sejuk JUMS 2012.

Suhu subuh pagi ini mencecah 2'C dan sememangnya sejuk. Apatah lagi apabila diiringi dengan hujan renyai yang membasahi bumi Edinburgh ini.

Terkejut saya apabila melihat seorang anak muda yang ber'selipar' dan berkain pelikat sedang meredahi kesejukan pagi ke masjid untuk bersolat subuh secara berjamaah.

Apabila ditanya anak muda dari Sabah ini samada suhu pagi ini tidak terlalu sejuk untuk beliau ke masjid dengan kain pelikat, beliau menjawab bahawa subuh di Czech Republic lagi sejuk kerana suhu 'winter'nya mencecah antara -10 hingga -30'C.

(Beliau adalah pelajar Malaysia yang sedang belajar di bidang perubatan di Czech Republic)
Sememangnya beliau anak Melayu sejati dan darahnya telah dialiri dengan kehangatan iman dan dimuliakan dengan ketinggian Islam









Jadi, ini lebih menarik! teringin pula nak ke sana.

Lipat kain

Jadi sebagai penutup (lipat kain) tak ramai lelaki-lelaki muda kini yang pandai dan suka mengenakan trend ini yang tak lapuk dek hujan dan sesuai sepanjang zaman ini. Selalunya orang akan pakai kain pelikat untuk ke masjid.

Read between the line (baca di antara garis)
.
Anda rugi besar. Hanya jauhari yang mengenal manikam. Itulah 'feel' orang yang pakai kain pelikat ini.

Oh ya, pemakai kain pelikat perlu pakar, kerana silap hari bulan, mungkin anda akan malu besar jika terlondeh.

p/s: Pemakaian kain pelikat tidak sesuai untuk datang ke kuliah (kecuali kuliah agama di masjid) dan juga majlis-majlis formal dan rasmi. Dan tolong jangan pakai ke dewan bedah. Saya pun lari.

p/s: kisah ini hanya sesuai untuk golongan yang menetap di nusantara dan yaman (kerana mereka mengenakan kain). dan ini bukan bermakna tak pandai pakai kain tak cukup iman. Sekadar perkongsian :)

Bersama jejaka-jejaka hensem ala-ala model tetapi tetap beriman . Satu perkataan , konfiden!!

(gelak sorang-sorang)


4 17 ulasan:

eL.mh said...

jgn dicuba ke dewan bedah dgn kain pelikat
silap2 patient pun boleh bangun
XD

Anonymous said...

lama tak datang sini.

haha. dr pakai kain pelikat.

sungguhlah kadang2 pakaian yang tutup aurat tu kita malu. tapi yang xcukup kain. kita tak malu, sigh!

astaghfirullahalazim.

Cik Tinky Winky said...

ok...yang ni baca sekali pon dh blh fhm...x perlu baca buat kali ke-2.
alhmdulillah.

alFarafisyah said...

salam ziarah.

Perkongsian yg menarik.

Moga Allah redha.

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.