Thursday, March 15, 2012

Penyakit berbahaya : Manusia kanser!!

Penyakit berbahaya : Manusia kanser!!

Pastinya kebanyakan daripada kalian semua pernah mendengar mengenai kanser bukan?

Tetapi sekadar tahu secara kasar sahaja dan tidak bengitu mendalam. Jadi saya akan menceritakan sedikit maklumat yang menarik berkaitan kanser.

Dan juga apa yang kenser mengajar kita.

Pembunuh

Di Malaysia kadar peningkatan penyakir kanser meningkat begitu mendadak dengan peningkatan yang besar dalam insiden termasuk juga kadar kematian (mortaliti). Sejumlah 21,773 pengidap kanser dikalangan penduduk malaysia di semenanjung Malaysia pada tahun 2006 yang berdaftar dengan Majlis Kanser Malaysia ( MAKNA ) . Ia terdiri dari 9974 kes di kalangan lelaki dan 11799 kes di klangan perempuan. Berdasarkan kadar piawaian umur untuk semua jenis kanser pada tahun 2006, secara keseluruhannya ialah 131.3 per 100,000. Lima senarai jumlah kes kanser tertingggi ialah kanser payudara, ususs, paru-paru, serviks dan naso

Kategori Kanser Mengikut Jantina
Kategori Kanser Yang Kerap Menyerang Kaum Lelaki di Semenanjung Malaysia
2006


Kategori Kanser Yang Kerap Menyerang Kaum Perempuan di Semenanjung Malaysia
2006

Gambar

kanser kulit

Saya pasti tiada siapa yang berasa aman apabila melihat kanser ini. Bahkan mana-mana kanser sekalipun, ianya akan tumbuh sengan hodoh dan sangat tidak sedap dipandang mata.

Ciri-ciri kanser.

ATTRIBUTES OF CANCER CELLS

1. Over-proliferation

2. Metastasis

3. Neovascularization

4. Clonality

5. Altered Immunogenicity

6. Mutation Dependence

7. Immortality

8. Autonomy

Jadi yang manarik disini bolehlah disimpulkan sebagai kanser ialah cell yang tak mahu mati (mahu hidup selamanya), merebak ke bahagian lain,dan tidak mengikut perintah.

Hukum Alam = hukum Allah

Semua cell menpunyai tugas dan juga tarikh tamat yang tersendiri. Bagi tubuh yang normal, semua cell yang ada mentaatinya dan patuh. Maka sihatlah tubuh badan itu.

Tetapi, apa bila cell itu membantah, samada tidak menuruti perintah (tugas normal),mahu hidup selamanya atau mahu mati sebelum masa (membunuh diri), maka terjadilah kanser.

Kanser inilah yang boleh membawa maut apabila sampai ke tahap 4.tetapi, segala-galanya masih bergantung kepada Allah, Sang Pencipta.

Jadi, siapa mahu jadi kanser?

Boleh dibuat persamaan di sini, apabila kita tidak menuruti perintah Allah, maka pasti akan datang kerosakan.

Manusia yang ingkar kepada perintah Allah adalah kanser dalam masyarakat. Mereka hidup seperti akan hidup selamanya (tidak bersedia untuk mati) , ataupun membunuh diri, mereka juga mampu menyebarkan kemungkaran di kalangan masyarakat dan juga alam, dan mereka juga merosakkan msyarakat.

Manusia ingkar Tuhan ialah manusia kanser!

Punca

Punca kanser pada cell manusia boleh dipecahkan kepada 3 bahagian; genetik sepenuhnya, separa genetik dan juga faktor luar.

Contohnya seperti karsinogen yang banyak dijumpai sekarang dalam makanan yang diawet dan juga makanan segara.

boleh lihat contoh di sini, dan sini, sini juga

Rawatan

Rawatan kanser bergantung kepada jenis dan juga tahap kanser tersebut.

Jika masih ditahap awal, kita mampu mengawalnya dan membunuh cell kanser tersebut. Jika sudah ditahap parah, perlu dilakukan pembedahan untuk membuang kanser itu.

Sama seperti kita, maksiat adalah punca-punca kepada kemungkaran yang lain. Titik hitam yang bertambah di hati, jika dibiarkan akan membawa kepada gelapnya hari.

Buta mata hati

Hilang budi pekerti.

Maka tersebarlah segala bentuk kerosakan di dunia ini

Kesimpulannya.

Manusia yang ingkar kepada Allah ialah manusia kanser.

Mereka mesti dirawat, dan kita wajib membantu. Bantu membantu.

Jika kita berfikiran seperti ini, pasti kita akan berfikir berkali-kali sebelum melakukan apa-apa maksiat

Mahukah kita menjadi kanser???


4 17 ulasan:

shahril said...

salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul….

khaliFah_maahad said...

menarik~

Anonymous said...

Tiada penyakit yg tiada ubat kecuali mati.....berusahalah mencari penawarnya insyaallah berjaya!

Anonymous said...

ulasan dan perumpamaan yang menarik.. memberi kesedaran secara tidak langsung..Great words..

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.