Friday, July 1, 2011

Masa lepas yang tidak dilepaskan

Masa lepas yang tidak dilepaskan

Sesungguhnya, dunia ini dan segala makhluk yang mendiami alam ini mempunyai kisah yang tersendiri. Tidak mungkin kita dapat mendengar dan memahami satu persatu setiap kisah mereka. Ada yang gembira, ada juga duka. Ada yang biasa dan ada juga yang luar biasa. Sedih, ceria, misteri, kebenaran dan rahsia. Semuanya ada di dalam berjuta cerita yang tak terungkap dek kata-kata. Lebih ramai manusia kita temuai , lebih banyak cerita yang diketahui, dan semakin banyak perkara yang tersembunyi.

Cerita lama

Setiap manusia mempunyai ‘cerita lama’ masing-masing. Kita tek pernah lepas daripada kesilapan dan khilaf. Mungkin seorang telah bergelar polis kini, suatu masa dahulu asalnya seorang pencuri. Ataupun seorang guru disiplin , asalnya pernah menjadi seorang pelajar ‘paling dikehendaki’ suatu masa dahlu. Mungkin juga sorang yang sangat pandai pada waktu ini, pernah menjadi pelajar yang paling lemah suatu masa dahulu. Semua ini sekadar contoh, jangan pula ada yang terasa jika terkena.

Cerita lama yang dibongkar kembali

Persoalannya, kadang-kadang manusia sengaja menceritakan semua kisah lama seseorang untuk menjatuhkannya ataupun sekadar untuk ‘menghangatkan’ suasana. Mungkin dia mengetahui dengan cara mencari maklumat ataupun terjumpa maklumat. Persoalanya,
wajarkah?Cerita lama, usah dikenang

Sebagai contoh. Seorang yang kini menjadi datuk bandar di sesuatu bandar, contohnya Mertofulus, suatu masa dahulu pernah mencuri di kedai runcit di belakang rumahnya.Dan perkara ini digembar gemburkan. Secara tiba-tiba, keadaan menjadi kecoh dan semua orang bertanya, betulkah?

Sehinggakan datuk bandar itu yang asalnya dihormati, kini dikeji. Beliau akhirnya menjadi mangsa ‘cerita lama’ yang pernah berlaku.

Wajarkah?

Bayangkan, jika kesalahan itu telah dikesali dan dia telah bertaubat. Kita bersalah. Mungkin suatu waktu setalah dia mencuri, dia bertaubat dan meminta maaf daripada tuan punya kedai dan dihalalkan. Maka, dia tidak lagi bersalah. (berdasarkan contoh tadi)
Jadi menceritakan ‘cerita lama’ seseorang adalah sangat tidak wajar dan menjadi satu kesalahan.

Cerita lepas yang tidak dilepaskan

Berbeza pula dengan sesorang yang pernah melakukan kesalahan, dan kesalah itu masih dilakukan hingga ke saat ini. Ianya mesti dihentikan dengan cara yang berhikmah dan betul.

Sebagai contoh. Datuk bandar Metrofulus itu memang pernah mencuri di kedai runcit di belakang rumahnya, masih menuruskan ‘kariernya’ sebagai pencuri dengan mencuri harta dan wang rakyat Metrofulus pada hari ini. Hal ini wajar diberitahu kepada pihak berwajib dan dia mesti dihukum. Dihukum dengan kesalahan yang baru saja dilakukan dan bukan dengan kesalahan dahulu yang telah selesai.

Penutup

Tujuan utama artikel ini dituliis adalah untuk mengingatkan kita , sebagai manusia yang pernah melakukan kesalahan, tinggalkanlah. Biarkannya sekadar menjadi masa lepas dan menjadi peringatan buat masa hadapan. Tujuan kedua ialah, agar manusia-manusia lain yang terjumpa kesalahan-kesalahan lama sesorang,dan sudah diketahui dia telah bertaubat dan tidak lagi mengulangi kesalahan tersebut, diam-diamkanlah. Semoga dengan menutup aib saudara kita di dunia, Allah akan menutup aib kita di akhirat kelak. Kerana manusia yang bertaubat, ibarat tidak pernah melakukan dosa. Seterusnya, bagi manusia yang masih tidak mahu melepaskan kesalahan masa lepas, tingglakanlah, lepaskanlah dan bertaubatlah kepada Allah yang Maha Pengasih lagi Maha penyayang.

Lepaskanlah dunia hitam yang lalu

Dan pilihlah cayaha di dunia baru


lihat juga link

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.