Friday, May 14, 2010

Selamat Hari Ibu

Dengan Nama Allah ynag maha pemurah lagi maha penyayang

Beberapa hari lalu, ialah hari lahir ummiku. Kini masih berada di kampung halamanku di Kodiang sana. Hadiah? kami adik beradik berpakat untuk menghadiahkan buku kepada ummi. Kami menyumbang sedikit dana antara kami. Ana yang mencadangkan supaya diberikan buku kerana, bagi ana buku melambangkan ilmu dan kematangan si penerima dan pemberi. itu pendapat ana. Itu cuma hadiah zahir. Hakikatnya, tiada apa yang mampu anak-anakmu beri kepada mu sebagai balasan yang setimpal. Hanya Allah yang mempu membalasnya. Semoga Ummi terus gah dan tersenyum membesarkan kami 6 beradik yang kesemuanya lelaki, fuh! memnag mencabar tugas ummiku.

Bayangkan
Bayangkan semasa kami kecil, ummi terpaksa berkorban tenaga dan masa untuk membesarkan kami. Bangun malam-malam bukan untuk tengok bola, tatapi untuk menemani anak-anakmu yang menangis tak kira masa. Maafkan kami kerana ketika itu kamitak mengerti penat lelah mu. Bayangkan apabila kami telah mula berlari, habis satu rumah ' kelam kelibut' kami kerjakan. Ana teringat , kami 3 beradik ,along, angah dan ana sendiri pergi keluar petang untuk bermain tak tak pulang sehingga magrib. sampaikan ayah ana mencari kami dan sebahai habuan rotan!. Bayangkan perasaan ummi apabila terpaksa menggalkan anak kecil (kami la) sewaktu gerih hendak melahirkan adik bongsu kami. Along dan angah di rumah , ketakutan kerana ditiggalkan, kerana masih prasekolah.Bayangkan ummiku terpaksa melayan kerenah kami setelah remaja. Lelaki labih mudah dijaga berbandik perempuan. Tetapi, 6 orang lelaki remaja memang satu cabaran yang hebat. bayangkan...

Tetapi
tetapi kau masih mampu mendidik kami,dengan penuh sabar. Saudara kami pernah bertanya, rumah macam mana? mesti serabut. tetapi ummi mampu mengajar kami kerja-kerja lazim seorang perempuan seperti memasak, mambasuh baju sendiri, jemur kain , dan lain-lain. Walupaun tidaklah secekap mana, ana masih kerana rumah kami masih terkawal dan teratur.Tak penatkah mendidik satu team bola, street soccer? solan yang pernah ditanya kepada ummi.Tetapi ummi selalu berkata, ni laguna anak jantan, apabila membuat kerja-kerja berat. kami sekeluarga mengecat rumah, mambina dinding, bancuh simen, buat kandang ayam yang bersar, membuhuh penceroboh rumah (biawak yang suka telur dan anak ayam, Jebot pun sama, Tikus yang suka menginap di bumbung rumah, kala jengking yang suka bai orang terkajut , lipan yang sering muncul tiba-tiba dan si ular yang kadang-kadang makan katak je), tanam pokok Rozzel dan macam-macam lagi. Semua ini satu momori yang mengtakan bahawa ummi seorang yang hebat.

Balasan?
Pernah ana tanya , apakah yang ummi inginkan. Tak banyak, cuma berjaya di dunia dan di akhirat. Ya ,itulah matlamat kaita. Berjaya di dunia dan akhirat. InsyaAllah, kami akan membalas jasa mu dengan hidup mati kami hanya untuk Islam!!
Syukran ummi

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.