Friday, February 5, 2010

Laman web so'SIAL'?

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Beberapa tahun kebelakangan ini, perkembangan pesat dalam bahagian internet dan multimedia sangat pesat. Maka muncullah pelbagai fenomena-fenomena baharu seperti blog, twittwer, ning, dn yang paling popular sekarang ini ialah facebook. Facebook contohnya, telah digunakan oleh kerajaan Malaysia untuk mengeratkan lagi hubungan antara pihak kerajaan dan rakyat di Malaysia ini. Hasilnya amat memberansangkan dengan jumlah followers yang mencecah ribuan orang.

Laman web sosial


Saya pernah membuka satu laman yang menganjurkan orang-orang yang mempunyai lawan web social untuk ‘membunuh’ akaun mereka selama-lamanya. Caranya hanyalah dengan memasukkan ‘user name’,kata laluan dan nama laman social mereka, akaun@page mereka akan ‘disenarai hitam’kan dan tidak akan dapat dibuka lagi buat selama-lamanya. Suicide web2you iala satu usaha oleh orang barat sendiri yang menentang laman-laman sosial yang orang mereka sendiri wujudkan. Antara alasan-alasan yang mereka gunakan ialah ianya akan menyebabkan para menggermar laman social lupa bahawa mereka hidu didunia yang ‘nyata’. Sedangkan merka sibuk membina ‘imej’ diri meraka dalam laman ‘maya’. Kebenyakan orang yang ‘sepenuh masa’ on-line kurang mempunyai keyakinan diri dalam dunia nyata. Mereka kelihatan malu-malu, segan-segan dan agak kekok untuk bercakap dan berinteraksi dengan orang yang mereka tidak kenal dan juga masyarakat. Sedangkan dalam laman maya, mereka bergitu akatif dan kelihatan ‘bergaya’ dan sangat berketerampilan. Mungkin bukan semua, tetapi hampir semua.

Angkara yahudi

Antara perkaran-perkara yang terkandung sebagai misi dan visi yang terkandung dalam Protokol Zion ialah ‘mengeluarkan oaring-orang perempuan muslim daripada rumah mereka’. Bagi ana, rancangan mereka sudah banyak berjaya. Kita perlu lihat situasi kita pada hari ini, memang oreng perempuan sudah banyak ‘bertebaran’ di bumi lelaki. Dan semakin mengambil alih kerja-kerja orang lelaki. Bagi dunia maya pula, pihak perempuan adalah mangsa utama . Mereka sangat berminat untuk ‘berkenalan’ dan mempromosikan diri mereka sendiri. Sedangkan itu ialah perkara yang sangat tidak ‘matang’ dan memurahkan diri sendiri. Maka , habis rosaklah permata-permata Islam atas tangan licik Yahudi Laknatullah ini.


Amat tidak matang

Pernah ana ditunjukkan dengan sebuah ‘page’ muslimah yang bersekolah di sekolah agama, dan apa yang ana lihat amat mengejutkan. Tidak ada gaya lansung yang menunjukkan bahawa dia seorang pelajar agama. Dan bukan dia seorang, bahkan ramai lagi. Adakah tarbiayah yang mereka terima masih tidak mencukupi? Ataupun mereka sendiri yang memberontak?. Mereka sediri tahu “ al-haya’ mnal Iman” yang bermaksud ‘malu adalah sebahagian daripada iman’. Mereka apabila berada di sekolah, masih menjaga adap-adap seorang pelajar muslimah, tetapi apa bial berada di ruang maya, terjadi sebaliknya. Ikhtilah yang dibenarkan seperti mesyuarat dan pempentangan ilmu di sekolah , mereka amat malu-malu. Tetapi, dalam laman social, mereka sanggup menceritakan perkara-perkara peribadi dengan senag hati. Ada pula yang membiarkan lelaki-lelaki lain untuk menatap wajah mereka sedangkan di sekolah mereka sanagt marah apabila dipandang pelajar lelaki. Mengapa?

Adakah laman sosial ini haram?

Sekiranya jika kita mendaftarkan diri ke laman social, dan sudah pasti berlakunya maksiat, maka hukumnya adalah tidak boleh . Ayat Al-quran yang mafhumnya menyatakan “ Dan janganlah kamu mencampak diri kamu ke dalam kebinasaaan” Ayat di atas mempunyai La’ nah’yu, yang membawa maksud ‘jangan’ . Kaedah Usul Fikh menyatakan “Kullu nah’yu lil harom’ yang mafhumnya ‘setiap tegahan dan larangan membawa maksud haram’ . Maka, sesiapa yang mahu mendaftar ataupun telah mendaftar, fikir-fikirlah sendiri. Pada umumnya, setiap perkara adalah ‘neutral’ ataupun ‘harus’ tetepikesannya yang menentukan hukumnya. Sebagai contoh, pisau pada asalnya adalah harus, mendapat pahala ketika digunakan untuk menyediakan makanan untuk keluarga, sedangkan jika digunakan untuk mencederakan orang ataupun membunuh orang lain, maka hukamnya adalah haram. Begitulah perkara-perkara lain dalam hidup kita.

Penutup

Kepada diri ana dan sahabat-sahabt pembaca sekalian, pilihlah sesuatu perkara dengan sebaiknya. Biarlah kesalahan yang lepas itu menjadi peringatan untuk kita, dan jangan ulagi kesalahan itu semula. Seorang mukmin itu bleh jatuh ke dalam banyak lubang ,tetapi janganlah jatuh ke dalam lubang yang sama dua kali.

khaliFah_maahad
D.S.
Alor Setar, Kedah
5.2.2010

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.