Sunday, December 27, 2009

Perancangan....

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih dan lagi Maha Penyayang

Merenung di hadapan skrin lettop. Kosong....Perancangan ku terganggu. Ish.. Apa nak kata . Sebaik-baik perangcangan ialah perancangan ALLAH. Apa yang ditunggu tak datang. Yang ditinggalkah kembali memanggil. Macam mana ni?

Ragam hidup
Itulah manusia. Merancang dengan sebaik mungkin.Setepat mungkin dan sebijak mungkin. Itulah isinya 'mungkin'.sebaik mungkin.Setepat mungkin dan sebijak mungkin . Kta tak pernah lari daripada kesilapan.Sebaik mana rancangan Si Mushrikin untuk membunuh Nabi Muhammad. Allah telah merancang sebaliknya.Nabi telah dikhabarkan tentangnya dan Nabi juga merancang. Tetapi rancangan berpandukan Allah. Maka rancangan Allahlah yang sentiasa berjaya.

Tetap Merancang
Tetapi kita bukanlah Nabi, bukanlah juga Sahabat dan pasti bukan Tabie Tabien. Bagaimana kita mahu rancangan kita berjaya? Seperti berjayanya rancangan mereka itu. Adakah rancangan kita setanding Khalifah Umar yang berjaya meluaskan empayar Islam, atau setanding dengan Sultan Muhammad Al-fateh yang melakukan penaklukan yang dianggap mustahil pada waktu itu, mungkinkah setaraf dengan Sallahuddin Al-Ayubi yang telah menggerunkan musuh hanya dengan tawaduknya sahaja. Semua Rancangan ini berjaya kerana semuanya diatur dengan pelan yang sama, walaupun 'kontraktor'nya berbeza.

Islam
'Pelan' yang sentiasa berjaya ialah Islam. Penuhi syarat ALLAh, dan syarat rasulnya, Insya ALLAH berjayalah rancanagn itu. Manakan tidak? Rancangan yang didokongi oleh Tuhan sekalian Alam, pasti berjaya. Usaha + Yakin + Tawakkal = Kejayaan. Inilah pelan kejayaan. 'Pelan' yang digunakan yang diturunkan ALLAh 1400 tahun dahulu, yang telah digunapakai oleh pelbagai 'kontraktor' yang berbeza, dan semuanya berjaya.

Inilah penyelesaiannya
Akhirnya 'pelah' ku yang kabur kini jelas kembali. Ianya kabur disebabkan debu-debu dosa.Debu-debu itu akan tetap akan kembali. Dan aku tetap akan menghilangkannya dengan amal ku. Dengan berpandukan 'Pelan' ini,perancangan aku tidak akan gagal

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.