Tuesday, August 11, 2009

Horlics 1 Nescafe 1 (H1N1)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

H1N1

“esok kita semua kena pakai topeng la nampaknya” Sahabat ana bermonolog sendiriaan. “nanti pakat nampak macam ninja Konoha la pulak, ana bergurau.”Yang puteri , baik pakai purdah ja, kan elok”
Arahan dah keluaq, Ustaz Sufi kta , sapa tak pakai tak perlu mai sekolah. Berita baik bagi yang suka ‘Lep’. Tapi, dalam kekalutan ini, pasti ada yang tersenyum. Pelik…
“sekolah lain banyak dah tutup dah, kita bila lagi?”sahabat yang seorang lagi. “ish!!, biaq kita semua pakai ‘mask’ ni , tapi jangan sekolah ni tutup, baru aa izzah” tambahku.

Wabak Bawa keuntungan?

“kak, ‘mask’ ada jual tak?” soal ku. “Ada , satu RM1 ja, nak berapa?” jawabnya. Setelah keluar dengan 2 bungkusan topeng tu, ana lihat renung kembali kat Farmasi tu. “ish.. kalau tak silap, harga benda ni murah ja. Tak sampai 80sen. Hmm..boleh buat duit ni” sambil berjalan pulang dengan rancangan ‘perniagaan’ di dalam fikiran.
Jika kita pergi ke Hospital kerajaan, mask ini akan di bekalkan secara percuma. Tetapi masalahnya, ramai sangat orang yang nak dapatkan barangan percuma. Maka berkumpullah antara orang yang sakit dengan yang tak sakit. Dan akhirnya , semua kena. Kan masalah tu.
Oleh yang demikian, orang berhati-hati akan sanggup mengorbankan sedikit wangnya dengan membeli sendiri di farmasi-farmasi berdekatan. Malangnya, ada yang mengambil keuntungan daripada situasi ini. Kasihan…

Tak perlu pakai la

Sahabat ana yang sorang ni pulak, macam biasa, mempersoaalkan pemakiaan ‘Mask’ ni. “Alaa, nak takut apa, H1N1 ni serang orang yang memang dah sakit dengan orang yang lemah antibody saja. Yang sihat , takut buat apa?” katanya sambil mengusap janggut kesayangannya. Memang ada benarnya kata sahabat ana ni. Memang yang meninggal terdiri daripada kanak-kanak dan golongan yang sudah mempunyai penyakit lain. Benar. Tapi bak kata pepetah Arab maksudnya mencegah lebih baik daripada mengubati. Maka, memakai ‘mask’ ni adalah salah satu daripadanya.

Cegah H1N1

Jabatan kesihatan sibuk berkempen di merata-rata tempat tentang cara-cara untuk mencegah penyakit ini. Antaranya seperti kerap membasuh tangan dengan sabun , memakai ‘mask’ , menahan dengan kain ketika batuk atau bersin, mengelakkan ke tempat-tempat awam tampa urusan dan lain-lain lagi. Sebenarnya jika kita mengamalkan ISLAM dengan sepenuhnya , perkara ini InsyaAllah dapat dihindarkan .berikut adalah perbandingan cara-cara konvensional dengan cara-cara Islam:
a)kerap basuh tangan = berwudhuk (paling kurang 5 kali sehari)
b)pakai ‘mask’ = purdah
c)menahan dengan kain ketika bersin atau batuk= adap islam memang macam tu
d)elak ke tempat awam tampa urusan= ikhtilat tak harus
dan lain-lain.

Taubatlah semua

Selagi mana matahari tak terbit daripada tempat terbanamnya, masih ada harapan, Taubat kita akan diterima Allah . Ingat , semua ini ujian dan ‘bala’ daripada Allah atas kesalahan kita dan kelalaian kita . Bertaubatlah wahai jiwa yang hidup.

khaliFah_maahad
D.I.W.T
11 .8 .09

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.