Thursday, April 30, 2009

Ilmu itu ada dimana-mana

Dengan NAma Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Lama tak balik

Sebenarnya ana memang agak lama tak pulang ke Kodiang ni. Bak kata Teacher Masriah “ Hidup berkelana ni memang macam tu, Jarang balik”. He he. Tu adalah ayat yang ana ingat. Teacher la ni dah pindah ke sekolah ke sekolah lain. Pengakutan utama untuk ke Bandaraya Kodiang ialah “Flight Darat Mara Liner”. He he. Inilah yang di namakan ‘bunga-bunga’ ayat.

Bas oh Bas

Naik bas pun sebenarnya kita boleh belajar banyak perkara. Kebanyakan orang Melayu ita JARANG membawa buku bersama mereka. Ya, adayang bawa, tapi didalam beg kan?. Hmm.. itulah masalahnya, Kita krang minat untuk membaca. Dr Fadhilah Khamsah sanagt menggalakkan kita membaca di mana sahaja. Bahkan, Kebanyakan tokoh adalah ‘kaki baca’. Kita tak semestinya hanya perlu membaca buku tentang Pelajaran di sekolah saja. Tetapi, kita sebanarnya PATUT baca apa saja bahan bacaan yang bermanfaat.
”Al-Ala’q
1 Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk),
2 Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku;
3 Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah;
4 Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan;
5 Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya

Tetapi, bangsa manakah yang paling rajin membaca sekarang? Jawapannya bang sa Barat, Jepun Dll. Kita? Sekadar tahu kelebihan membaca tetapi tidak mengamalkannya.

Menunjuk ja tu

Ada pula yang paidai , kata ‘golongan tu sekadar menunjuk ja tu’ nip on satu masalah. Jika kita fakir secara rasional, orang yang bawa buku tu pasti akan baca buku itu WALAUPUN 1 perkataan, mak akan BERTAMBAHLAH ILMU di pembawa tadi.Niat di hati , Allah yang mengetahwi. Sebaliknya bagi yang berkata tu, hanya berkata dan mereka tidak membaca , maka mereka menjadi golongan yang rugi. Ha, kan rugi tu.

Teman yang setia

Sepanjang perjalanan, pasti ada buku yang saya bawa. Kelmarin , saya telah khatam buku ‘Rindu Bau Pohan Tin’ karya Ustaz Hasrizal( saifulislam.com). Memang best . Pada watu itu ana berkata kepada diri sendiri “ baru ada makanan untuk otak ni, lama tak makan benda macam nie”. Hehe . Monolog dalaman. Kesanya amat baik. Ana tak habiskan masa ‘mengelamun’ ja kat atas bas tu.

Orang putih

Ada cerita yang menarik untuk ana kongsi disini. Dah lebih 2 kali orang Asing
lebih tepat, satu Orang putih(tak tau negara mana) dan sorng lagi tu korea kot. Perkaranya biasa sahaja, bertanyakan arah. Tetapi, apa yang pelik ialah dalam banyak-banyak orang yang ada kat kawasan tu. Depa mai tanya ana. Dalam BI la. Ana pon bagi taula. Ana macam besa la,Berkopiah dan baju Raihan. Depa tak pikir ka yang Islam ni 'teroris'? .Ana pun tak pasti. tapi ana tau yang depa tu memang Orang Luar . Mungkin sebab buku.. Ntah laa.

Setiap hari itu ada cerita dan maknanya...

khaliFah_maahad
kodiang
11.15a.m.

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.