Thursday, March 5, 2009

'Pujian' itu membina semangat

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Sudah agak lama jari-jemari ni tak berlari-lari atas papan kekunci ni. Dan yang paling penting , ana berada di 'baiti jannati'. Tu yang paling best tu. Dan dalam tempoh masa yang tak berapa panjang ni , iaitu 3 bulan ni. Banyak la yang berlaku . Dan dalam tempoh awal tahun ni , ana dah ada 'kelab peminat'. ye ke? lebih kurang la. Tu la gelaran yang ana bagi bagi mereka yang selalu meng'komen' apa yang kta buat secara agak kasar. huh! ni ayat Balagoh yang tinggi ni. sapa yang paham .Alhamdulilah. yang tak paham , bagi paham jugak la. Dan perkara ni bukan saja berlanjutan di Maahad, bahkan luar maahad. Memang dugaan yang hebat. Semoga Allah kuatkan hati yang lemah ni.

PEDIH
Manusia yang berdakwah ni memang sering menjadi bahan cacian dan ktukan pedas oleh mereka-mereka yang tak faham. dan kadang-kadang ada yang sengaja buat-buat tak paham. Sebanarnay , ana ni jenis yang pegang dengan satu perkara tu betul-betul. Walaupun selalunya, sakit dan pedih juga lah hati ini. Ana akan tegur apa saja rang ana nampak tak kena selagi terdaya. tu saja. dan kalau semua orang buat macam ni. InsyaAllah , malaysia kan aman.
Tapi, berapa ramai yang hanya melihat orang yang membuat salah dan menegur mereka? Dan kadang-kadang golonagn ini adalah mereka yang mempunyai kuasa untuk mengambil tingdakan. Ingat! 'redho kepada maksiat itu, adlah maksiat!!' Maknanay , jika kita melihat maksiat, dan kita tak berasa apa-apa, maka balik dan chek lah hati tu, kerana hati anda sakit! Dan , golongan ni juga menambah masalah dengan meng'komen' mereka yang menengur.Dan ayat-ayat yang digunakan seperti pulun , GP, buat kemas dlll yang sama waktu dengannya.
KONSEP

Allah berfirman dalam surah As-Soff,
"(2)Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!"

"(3)Amat besar kebenciannya di sisi Allah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya."

Bagi ana . Jika ada yang kata 'aku tak boleh tegur orang lain , sebab aku pun tak buat' Fikirlah sekali lagi. jikalau seluruh warga Maahad, pakai konsep ni. Apa yang akan tetjadi?? Tak kan adalah tegur-megur antara kita. Orang buat maksiat akan terus dengan maksiatnya , Dan oarng yang berilmu tapi tak amal tu , hanya melihat... Lojik ka?? Habih jatuh la Uamat Islam kalau semua pike macam ni!!
Tak kan nak tunggu seseorang yang 'maksum' untuk muncul dan tegur kita? Sampai bila nak tunggu? Tak adak sapa yang maksum selain Nabi Muhammad S.A.W.. DAh tu? nak bauat macam mana?
KONKLUSI
Cara yang betul ialah. kita nampak orang buat salah @ Maksiat, TEGUR LAA, dan ingat! masa kita tegur tu. kita kena buat sama apa yang kita tegur tu! tu cara dia. dan 'Mind Setting' kita bukanlah mengatakan orang buat salh tu TEROK, tapi dia hanya TERLALAI, dan sama juga dengan kita. Ini lah konsep 'ISLAH NAFSAK, WADU' GOIROK'
maksudnya : perbaiki diri sendiri , dan mengajak orang lain untuk berbuat kebaikan @ menegur.


Sapa yang masih tak puas hati lagi. tak pa. Insya Allah, masih ada waktu bagi kita . Berbincangan masih panjang. Bagi la komen sikit..
Dan kepada mereka yang masih mahu meneruskan 'Pujian' yang tajam dan pedas, teruskan jikalau kalian ingin mendapat DOSA FREE dan bagi orang PAHALA FREE.
kerana

'Pujian' itu membina semangat

1 17 ulasan:

Anonymous said...

assalamualaikum..

diakui mmg pyah nk tgur org..
tmbh2 tgoq org yg mmg sja2 wt xpham..
huh..ntah laa..
napa payah sgt manusia nk terima kebaikan???
kenapaa??
termasukla insan biasa sepertiku...

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.