Thursday, January 15, 2009

Berkesan ka Demo ni?

Seperti biasa, Suatu hari di dalam kelas
"ana tak puas hati la, ramai yang buat Demo, menjerit, melompat, bakar bendera Yahudi, Ada kesan ka? padahal yahudi bukan nak dengar pon"
"dah tu, dok pi hantar memorandum ja, Antar kat PBB. Ada apa? ada kesan ka? Hopeless!!!"
Sahabat ana yang suka berbincang bersuara kepada ana.

"Nta ni apasal? dok hingaq-hingaq ja. biaq la kat depa nak buat demo pon. tu depa nak tunjuk yang depa tak puas ati la" Jawab ana

"memang la, tapi, ada effect ka? Tak dak!"

"abis tu, nta nak kata depa buang masa latu"

"Ya!!, memang buang masa pon. len kali pi bom ja Israel tu"

Ana nak naik angin dah ni
" nta ni pernah dengar tak , cerita Nabi Ibrahim, Masa Nabi kena bakar dengan api, ada sekor burung pipit ni, dok pi balik ambik air guna paruh dia, DIA NAK PADAM API BESAR TU DENGAN AIR YANG DI BAWAK DENGAN PARUHNYA, kemudian, ada seekor lagi burung yang lebih besar kata kat Pipit, Hang angkut air banyak tu bleh padam api ka? aku ni yang besar ni pon tau api tu tak leh padam punya la.TAPI, apa jawab si Pipit, YA, MUSTAHIL api tu nak padam dengan air yang aku ambik ni, tapi, NANTI bila AKHIRAT, bila Allah tanya kat aku,Apa yang kau buat semasa Nabi Ibrahim dibakar? aku boleh jawab yang aku telah berusaha untuk memedamkannya, walaupun api tu tak padam"

Sahabat ku tergamam seketika.Dia tau ana kalau marah memang macam ni. Tambah-tambah bab agama ni.

" sekurang-kurangnya , ada usaha untuk cegah, Walaupun Mustahil YAHUDI laknatullah tu nak ikut,tambah-tambah nak dengar kita . Masa DEMO tu la kita boleh ajak uamat ISLAM untuk BOIKOT ISRAEL dan ajak depa BERDOA untuk PELESTIN tu. Nta paham tak? apa yang sebenarnya berlaku ni?"

Senyuman terukir di kedua-dua bibir kami. "he he, nta betol la, Syukran"

Teruskan BOIKOT dan BERDOA untuk Pelestin

ALLAHuAkBAR!!

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.