Tuesday, December 23, 2008

Hukum Hudud: penyelesaian?

Dengan Nama Allah yang maha pemurah Lagi Maha Penyayang

Hukum Hudut. Ramai yang mengatakan bahawahukum ini adalah kuhum yang kejam. Bahkan, terdapat individu yang berilmu juga 'kabur' dengan menyutujui pendapat ini. Saya ingin bertanya . dimana kejamnya hukum ini? dimana salahnya hukum ini? mengapa tidak boleh dipraktikkan?

Ramai yang melihat hukum hudud ini kejam kerana menyatakan orang yang mencuri akan dipotong tangannya. Sekali lagi saya ingin bertanya, adakah yang berkata itu berilmu dan arif tentang hukum ini? sebagai contah, kita seorang pesakit . kemudia datang seorang lelaki berpakaiyan separti doktor dan dia berkata-kata dan menasihati kita tentang penyakit kita. Adakah kita akan mendengar katanya? seseorang itu perlu belajar bertahun-tahun sebelum boleh bergelar doktor. Bukan hanya berlagak seperti doktor sudsh boleh menjadi doktor.

Ada golongan yang takut akan hukum ini denagn menyatakan hukum ini kejam. Pencuri kena potong tangan. Mengapa perlu takut? kecualilah yang berkata itu seorang pencuri.

Hukum ini lebih universal. Ianya tifak hanya tentang pencuri. Seseorang yang mahu dipotong tangannya perlu melepasi beberapa etika. bukan terus di potong begitu sahaja.

Ada yang mengeluarkan kenyataan yang lucu. Jika habis dipotang tangan nya , mahu dipotong apa lagi?. ini memang sesuatu yang lawak. Cuba fikir, jika seseorang itu dipotong sebelah tangannya kerana mencuri , adakah dia akan terus mencuri?

Dan yang paling penting. ini adalah HUKUM ALLAH. Ianya dinyatakan di dalam Al-Quran. Setiap muslim WAJIB percaya. Tidak boleh diperlekehkan begitu saja. Ini melibatkan TAUHID kita. Mungkin keadaan sekarang tidak mengizinkan hukum ini dilaksanakan, TETAPI jangan memperlekehkan hukum ini. Ingat! kita dari Allah, Dan hukumnyalah yang paling layak untuk kita.

WaAllahhua'lam

0 17 ulasan:

 
khaliFah1412h. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.